sábado, 18 de diciembre de 2010

Association Between Food Opportunities During the School Day - Preventing Chronic Disease: January 2011: 09_0214 [english only]


Volume 8: No. 1, January 2011
ORIGINAL RESEARCH
Association Between Food Opportunities During the School Day and Selected Dietary Behaviors of Alternative High School Students, Minneapolis/Saint Paul, Minnesota, 2006
Chrisa Arcan, PhD, MHS, MBA; Martha Y. Kubik, PhD, RN; Jayne A. Fulkerson, PhD; Cynthia Davey, MS; Mary Story, PhD, RD


Suggested citation for this article: Arcan C, Kubik MY, Fulkerson JA, Davey C, Story M. Association between food opportunities during the school day and selected dietary behaviors of alternative high school students, Minneapolis/Saint Paul, Minnesota, 2006. Prev Chronic Dis 2011;8(1). http://www.cdc.gov/pcd/issues/2011/jan/09_0214.htm. Accessed [date].

PEER REVIEWED
Abstract

Introduction
Availability of competitive foods in schools has been linked to unhealthful dietary behaviors of students. Little is known about the food environment of alternative high schools, schools that enroll students at risk of academic failure. We examined correlations between food opportunities during the school day and selected dietary behaviors of students attending alternative high schools.

Methods
Baseline data were collected in fall 2006 as part of the Team COOL (Controlling Overweight and Obesity for Life) pilot study, a group randomized obesity prevention trial. Students (n = 145) attending 6 alternative high schools in Minneapolis/Saint Paul, Minnesota, completed a survey on food opportunities during the school day and selected dietary behaviors. We used mixed-model multivariate cross-sectional analysis and adjusted for demographic characteristics to examine associations of interest.

Results
Food opportunities during the school day were positively associated with overall consumption of sugar-sweetened beverages, high-fat foods, and fast-food restaurant use.

Conclusions
Having many food opportunities during the school day at alternative high schools was linked to the consumption of foods and beverages high in sugar and fat and low in nutrients. School-based interventions should focus on changing the food environment in alternative high schools to decrease less healthful eating opportunities and to increase the availability of healthful foods and beverages.

full-text (english only):
Preventing Chronic Disease: January 2011: 09_0214




Volumen 8: n.o 1, enero de 2011
INVESTIGACIÓN ORIGINAL
Asociación entre las opciones de alimentos durante la jornada escolar y los hábitos alimentarios específicos de estudiantes de escuelas secundarias superiores alternativas, Minneapolis/Saint Paul, Minnesota, 2006
Chrisa Arcan, PhD, MHS, MBA; Martha Y. Kubik, PhD, RN; Jayne A. Fulkerson, PhD; Cynthia Davey, MS; Mary Story, PhD, RD



Citación sugerida para este artículo: Arcan C, Kubik MY, Fulkerson JA, Davey C, Story M. Asociación entre las opciones de alimentos durante la jornada escolar y los hábitos alimentarios específicos de estudiantes de escuelas secundarias superiores alternativas, Minneapolis/Saint Paul, Minnesota, 2006. Prev Chronic Dis 2011;8(1). http://www.cdc.gov/pcd/issues/2011/jan/09_0214_es.htm. Consulta: [fecha].


REVISADO POR EXPERTOS

Resumen (texto completo únicamente en idioma inglés)

Introducción
La disponibilidad de alimentos que se consiguen en las escuelas fuera del alimentos competitivos (competitive foods) ha sido asociada a hábitos alimentarios poco saludables en los estudiantes. Existe poca información sobre el entorno alimenticio de las escuelas secundarias alternativas, instituciones de educación a las que asisten estudiantes que tienen riesgo de reprobar el año escolar. Evaluamos las correlaciones entre las opciones de alimentos ofrecidas durante la jornada escolar y los hábitos alimentarios específicos de los estudiantes inscritos en las escuelas secundarias alternativas.

Métodos
Los datos de referencia se recolectaron en otoño del 2006 como parte del estudio piloto Team COOL (Control del sobrepeso y la obesidad durante toda la vida), un ensayo clínico de prevención de la obesidad en un grupo aleatorio. Los estudiantes (n = 145) inscritos en 6 escuelas secundarias superiores alternativas en Minneapolis/Saint Paul, Minnesota, completaron una encuesta sobre opciones de alimentos disponibles durante la jornada escolar y hábitos alimentarios específicas. Usamos un análisis transversal de modelo mixto multivariado y lo ajustamos de acuerdo a características demográficas para analizar las asociaciones de interés.

Resultados
Las opciones de alimentos disponibles durante la jornada escolar estuvieron relacionadas en forma positiva con el consumo general de bebidas endulzadas con azúcar, alimentos de alto contenido de grasa y el uso de restaurantes de comidas rápidas.

Conclusiones
La disponibilidad de muchas opciones de alimentos de este tipo durante el día escolar en escuelas secundarias alternativas estuvo asociada al consumo de alimentos y bebidas con alto contenido de azúcar y grasas y con poco valor nutritivo. Las intervenciones en las escuelas deben concentrarse en cambiar el entorno alimenticio en las escuelas secundarias superiores alternativas con el fin de disminuir las oportunidades de consumo de alimentos menos saludables y de aumentar la disponibilidad de alimentos y bebidas saludables.


full-text (english only):
Preventing Chronic Disease: January 2011: 09_0214

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