lunes, 12 de noviembre de 2018

Activitats de la Setmana de la Ciència - ComCiència - URV

Activitats de la Setmana de la Ciència - ComCiència - URV

  URV Universitat Rovira i Virgili  -  Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud     
    
Gabinet de Comunicació i Relacions Externes
    Tarragona, 12 de novembre de 2018

Setmana de la Ciència a la URV
La Setmana de la Ciència arrenca amb activitats per a totes les edats
Més de mil alumnes de 23 centres escolars de les comarques de Tarragona passaran des d’aquest dilluns i fins divendres pel CRAI del campus de Sescelades per participar en algun dels set tallers científics que s’han dissenyat per als escolars de primària i de secundària. A més, Està en marxa la ruta Martí i Franquès, les activitats al Campus Extens i els tallers del programa "Fem Recerca".

Actes per dimarts 13 de novembre
11:00 h. Teatre Bartrina (Plaça del Teatre, 1, Reus)
Ciència al teatre
Qui diu que la ciència no pot ser divertida? Us hem preparat un matí de monòlegs científics que us deixaran amb la boca oberta i us faran gaudir d'allò més! Durem a terme la fase final del cinquè concurs "Vols saber què investigo?", en el qual sis doctorands de la URV expliquen en cinc minuts i de manera amena quina és la seva recerca. També comptarem amb Big Van, científics sobre rodes, científics i monologuistes de diferents àmbits del coneixement que divulguen de forma divertida temes i fenòmens de la ciència.

A partir de les 09:30 h. CRAI del Campus Sescelades de la URV (Av. dels Països Catalans, 26, Tarragona)
Taller d'activitats experimentals
En aquests tallers els alumnes podran realitzar activitats senzilles i atractives que il·lustraran diversos continguts científics relacionats amb la ciència i la tecnologia química, i que es complementaran amb una explicació de les bases científiques i de la relació amb la vida quotidiana de l'experiment realitzat. Les sessions del taller tindran una durada d'una hora per grup, i es realitzaran dues activitats per sessió.

11:00 h. Portal del Roser (oficina d'Itinere), Tarragona
Ruta científica Antoni de Martí i Franquès
Saps qui va ser Antoni de Martí i Franquès? Aquest químic català va néixer a Altafulla el 1750 i va passar bona part de la seva vida a Tarragona, on hi tenia la casa, el laboratori i la biblioteca. Va destacar com un gran científic en les especialitats de la química, la física, la meteorologia i la botànica. La seva contribució al coneixement més destacada va ser el 1790, quan Martí i Franquès va donar uns resultats precisos sobre la composició de l'aire, que avui, més de 200 anys després, encara es respecten. Aquesta ruta científica és una recreació teatralitzada de la vida d'aquest científic català i els seus descobriments, on els participants visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva recerca.

17:30 h. Centre Cívic de Salou. Sala Costa Daurada (c/ de l'Advocat Gallego, 2, Salou)
Viatge a un univers de curiositats interestel·lars
Saps com és l'univers conegut en el seu conjunt? Què són les galàxies? Com mor una estrella? Què és un forat negre? Tot i que l'espai exterior ens queda lluny, a tots ens agrada saber què passa més enllà de l'atmosfera. Només la visió que ens proporciona una nit ben clara és una finestra privilegiada a un munt d'objectes. A partir d'aquí els telescopis i els satèl·lits ens proporcionen informació rellevant per conèixer millor l'univers, els planetes, les estrelles, galàxies i nebuloses que ens envolten. En aquesta tertúlia científica descobrireu els conceptes bàsics de l'astronomia i les curiositats més interessants del cosmos.

17:30 h. Edifici Casa Caritat de Valls (Carretera del Pla, 37, Valls)
Taller de ciència en família
Sabíeu que darrera de l'amor, de l'elaboració de les salses, de les agulletes, dels pets o de la cocció d'un ou dur s'amaguen fenòmens químics? La química no és dolenta, ni ha de ser obligatòriament avorrida, malgrat que els qui l'expliquem podem ser una mica freaks. En aquest taller parlarem de química de forma amena i mostrarem alguns aspectes de la química quotidiana a través de vídeos i demostracions amb explicacions científiques.

Informacions URV
Prop d’un centenar d’estudiants participen en la 27a Setmana Psicològica per ampliar coneixements
Els estudiants del grau de Psicologia de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia organitzen cada any la Setmana Psicològica, plena de conferències i tallers que els permet ampliar els coneixements que adquireixen durant els estudis i conèixer de primera mà professionals destacats de diversos àmbits que els obren les portes a sortides laborals que no s’havien plantejat fins al moment. Avui dilluns ha començat la 27a edició de la Setmana Psicològica, que s’allargarà fins al dijous 15 de novembre al mateix centre, a la qual s’hi han inscrit uns noranta estudiants.

Neix la campanya “Esborrem el dolor infantil” per promoure l’estudi i tractament del dolor crònic infantil a l’Estat
‘Borremos el Dolor Infantil’ (#borremoseldolorinfantil) és una iniciativa de la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal, en col·laboració amb la Fundació Atresmedia i amb el suport de l’Associació Nacional d’Informadors de la Salut (ANIS) per sensibilitzar, educar i promoure l’estudi i tractament del dolor crònic infantil a Espanya. Segons els estudis en aquest camp, entre el 20% i el 30% de la població infantil i juvenil està afectada per algun tipus de dolor crònic, que es defineix com aquell que persisteix durant tres mesos o més i que no es resol amb els tractaments mèdics disponibles.

Gabinet de Comunicació i Relacions Externes
Universitat Rovira i Virgili
--------------
Tel.: 977 55 8024
--------------
Rectorat
Carrer de l'Escorxador, s/n
43003 - Tarragona
--------------
http://www.urv.cat/c1/urv.png

No hay comentarios: