domingo, 7 de julio de 2013

Preventing Chronic Disease | Use of Farmers Markets by Mothers of WIC Recipients, Miami-Dade County, Florida, 2011 - CDC

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Preventing Chronic Disease | Use of Farmers Markets by Mothers of WIC Recipients, Miami-Dade County, Florida, 2011 - CDC

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Use of Farmers Markets by Mothers of WIC Recipients, Miami-Dade County, Florida, 2011

Benjamin M. Grin, BA; Tamara L. Gayle, BA; Diana C. Saravia, BS, MS; Lee M. Sanders, MD, MPH

Suggested citation for this article: Grin BM, Gayle TL, Saravia DC, Sanders LM. Use of Farmers Markets by Mothers of WIC Recipients, Miami-Dade County, Florida, 2011. Prev Chronic Dis 2013;10:120178. DOI: http://dx.doi.org/10.5888/pcd10.120178External Web Site Icon.
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Abstract

Introduction
Farmers market-based interventions, including the Farmers’ Market Nutrition Program of the Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, and Children (WIC), represent a promising strategy for improving dietary behaviors in low-income communities. Little is known, however, about the health-related characteristics of low-income parents who frequent farmers markets in urban settings. The objective of this study was to examine the relationship between family-health factors and the use of farmers markets by mothers of WIC recipients.
Methods
We recruited a convenience sample of mothers of children seeking care at a primary care clinic in a large urban public hospital in Miami, Florida, in 2011 (n = 181 total). The clinic was adjacent to a newly established farmers market at the hospital. Each mother completed an interviewer-administered survey that included self-reported measures of maternal and child health, acculturation, dietary behaviors, food insecurity, and use of farmers markets.
Results
Reported use of farmers markets was independently associated with maternal history of diabetes (odds ratio [OR], 6.9; 95% confidence interval [CI], 1.3–38.3) and increased maternal vegetable (but not fruit) consumption (OR, 3.5; 95% CI, 1.5–8.1). Intended future use of farmers markets was independently associated with being unemployed (OR, 2.4; 95% CI, 1.0–5.7), increased maternal vegetable consumption (OR, 2.5; 95% CI, 1.1–5.7), and food insecurity (OR, 3.6; 95% CI, 1.3–10.3).
Conclusions
This study provides a snapshot of factors associated with farmers market use in a diverse population of urban low-income families. Understanding these factors may inform public health approaches to increase fresh fruit and vegetable consumption in communities at high risk for preventable chronic conditions.


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Uso de mercados agrícolas por parte de madres de beneficiarios del programa WIC, condado Miami-Dade, Florida, 2011

Benjamin M. Grin, BA; Tamara L. Gayle, BA; Diana C. Saravia, BS, MS; Lee M. Sanders, MD, MPH

Citación sugerida para este artículo: Grin BM, Gayle TL, Saravia DC, Sanders LM. Use of Farmers Markets by Mothers of WIC Recipients, Miami-Dade County, Florida, 2011. Prev Chronic Dis 2013;10:120178. DOI: http://dx.doi.org/10.5888/pcd10.120178Aclaraci?n sobre los enlaces a sitios web externos.
REVISADO POR EXPERTOS

Resumen

Introducción
Las intervenciones basadas en mercados agrícolas, incluido el Programa de Nutrición del Mercado Agrícola del Programa Especial de Nutrición Complementaria para Mujeres, Bebés y Niños (WIC, por sus siglas en inglés), representan una estrategia prometedora para mejorar las conductas alimentarias en comunidades de bajos ingresos. Sin embargo, se sabe poco acerca de las características relacionadas con la salud de los padres de familia de bajos ingresos que frecuentan los mercados agrícolas en entornos urbanos. El objetivo de este estudio fue investigar la relación entre los factores de salud familiar y el uso de los mercados agrícolas por parte de madres de beneficiarios del WIC.
Métodos
Reclutamos una muestra conveniente de madres de niños que buscaban atención en una clínica de atención primaria en un hospital público urbano grande en Miami, Florida, en el 2011 (n = 181 total). La clínica estaba junto a un mercado agrícola recientemente establecido en el hospital. Cada madre completó una encuesta administrada por un entrevistador que incluyó medidas autorreportadas sobre salud materna e infantil, aculturación, conductas alimentarias, inseguridad alimentaria y el uso de mercados agrícolas.
Resultados
El uso reportado de los mercados agrícolas se asoció de manera independiente con antecedentes maternos de diabetes (oportunidad relativa [OR], 6.9; intervalo de confianza [CI] del 95 %, 1.3–38.3) y un consumo materno mayor de verduras, pero no de frutas (OR, 3.5; CI 95 %, 1.5–8.1). La intención futura de usar los mercados agrícolas se asoció de manera independiente con estar desempleado (OR, 2.4; CI 95 %, 1.0–5.7), un consumo materno mayor de verduras (OR, 2.5; CI 95 %, 1.1–5.7), e inseguridad alimentaria (OR, 3.6; CI 95 %, 1.3–10.3).
Conclusiones
Este estudio provee un panorama de los factores que se asocian con el uso de los mercados agrícolas en una población diversa de familias urbanas de bajos ingresos. Conocer estos factores puede proporcionar información a enfoques de salud pública con el fin de aumentar el consumo de frutas y verduras frescas en comunidades con alto riesgo de afecciones crónicas prevenibles.

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