lunes, 15 de agosto de 2011

The Ethical Basis for Promoting Nutritional Health in Public Schools in the United States ► Preventing Chronic Disease: September 2011: 10_0283

full-text ►Preventing Chronic Disease: September 2011: 10_0283: "SPECIAL TOPIC
The Ethical Basis for Promoting Nutritional Health in Public Schools in the United States
Patricia B. Crawford, DrPH, RD; Wendi Gosliner, MPH, RD; Harvey Kayman, MD, MPH


Suggested citation for this article: Crawford PB, Gosliner W, Kayman H. The ethical basis for promoting nutritional health in public schools in the United States. Prev Chronic Dis 2011;8(5):A95. Accessed [date]. http://www.cdc.gov/pcd/issues/2011/sep/10_0283.htm. Accessed [date].

PEER REVIEWED
Abstract

Schools may have an ethical obligation to act in response to the precipitous increase in the incidence of obesity among children. Using a bioethics framework, we present a rationale for school programs to improve the nutritional quality of students’ diets. Because children are required to spend half their waking hours in school and because they consume a substantial portion of their daily food there, school is a logical focus for efforts to encourage healthy dietary behaviors to prevent obesity and its consequent individual and collective costs. We suggest that beyond strategic considerations, the concept of the common good justifies actions that may appear to conflict with freedom of choice of children, parents, and school staff, or with the interests of food and beverage companies.

Acknowledgments

This article highlights ideas generated and conclusions reached at the Symposium on Ethical Issues in Interventions for Childhood Obesity, sponsored by the Robert Wood Johnson Foundation (RWJ) and Data for Solutions, Inc. We gratefully acknowledge RWJ’s support of this work and thank Sheila Stern and Lauren Goldstein for their editorial assistance.


Author Information

Corresponding Author: Patricia B. Crawford, DrPH, RD, School of Public Health, University of California, Berkeley, CA 94720-3104. Telephone: 510-642-5572. E-mail: crawford@berkeley.edu.


Author Affiliations: Wendi Gosliner, University of California, Berkeley, California; Harvey Kayman, School of Public Health, University of California, Berkeley, California.
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Volumen 8: N.o 5, Septiembre de 2011
TEMA ESPECIAL
Fundamento ético para la promoción de la salud nutricional en las escuelas públicas de los Estados Unidos

Patricia B. Crawford, DrPH, RD; Wendi Gosliner, MPH, RD; Harvey Kayman, MD, MPH

Citación sugerida para este artículo: Crawford PB, Gosliner W, Kayman H. Fundamento ético para la promoción de la salud nutricional en las escuelas públicas de los Estados Unidos. Prev Chronic Dis 2011;8(5):A95. http://www.cdc.gov/pcd/issues/2011/sep/10_0283_es.htm. Consulta: [fecha].

REVISADO POR EXPERTOS
Resumen

Las escuelas pueden tener una obligación ética de actuar para hacerle frente al agudo aumento en la incidencia de obesidad entre los niños. Utilizando un marco de trabajo bioético, presentamos la justificación para que los programas de las escuelas mejoren la calidad en la alimentación de las dietas de los estudiantes. Dado que los niños deben pasar la mitad del tiempo que están despiertos en las escuelas, y como allí consumen una porción importante de sus alimentos diarios, es lógico que en las escuelas se concentren los esfuerzos para promover los hábitos de alimentación saludables para prevenir la obesidad y sus consecuentes costos individuales y colectivos. Sugerimos que más allá de las consideraciones estratégicas, el concepto del bien común justifique acciones que podrían parecer conflictivas con la libertad de elección de los niños, de los padres y del personal escolar, o con los intereses de las compañías de alimentos y bebidas.

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